Uppenbarligen har de här skojfriska gossarna, som enligt bildtexten i KPS-aren, nr 2 1948, som säger "Byggarna fältmäter - och visar vägen" KPS-elever som behagat vända på några av skyltarna..... (Foto: Privat, ev taget av Mats Holmstrand)

lördag 5 maj 2012

Olika former av skog

I Kristinehamns finns en fin, bemannad avfallsstation som heter Strandmossen.
Dit åker jag då och då. Senast den 27 april efter ekonomiutskottet och då med lite metallskrot. Målet i Kristinehamn är 0 % avfall och den syn vi bör anamma är att allt avfall är en resurs.

När man lämnar Strandmossen, passerar man berg av ris, dörrar och andra trämöbler, lastpallar, brädor m m samt flis. Det är imponerande!

Det är dock värt att begrunda om vi verkligen använder träet tills det inte kan lagas mer och innan det blir flis. Samma problem finns ju med mycket annat. Slänger vi innan det tjänat ut? Kan vi verkligen inte "lappa och laga" mer innan saker och ting slängs? ("Lappa och laga" har från vänsterhåll i Kristinehamn blivit ett skällsord i t ex skoldebatten).

Konsumtion är nödvändig för sysselsättning och i produktions- och konsumtionsmönstret passar ökad återvinning men inte ökad återanvändning in, tyvärr. Dock är det ökad återanvändning vi i första hand, efter att minska avfallsmängden, skall välja enligt den s k avfallshierarkin (reduce, reuse, recycle) och det är vad som skulle kunna rädda bl a vår biologiska mångfald, globalt sett. Ett exempel som nämnts i media i dagarna är alla kläder som bara slängs med soporna.

Jag glömmer inte när jag blev miljöpartist. Det var innan Miljöpartiet bildades, nämligen 1975, när jag gick på Luthagens livs i Uppsala och Olof Palme ur högtalarna pumpade ut budskapet "Vi måste öka konsumtionen, t i l l  v a r j e  p r i s!!!!" Detta gjorde helt klart för mig att socialdemokrat, det var jag inte. Åtminstone inte när det gällde den biten. Slutet av 1900-talet har också till stor del fått ägnas till 70-talets miljöförsyndelser. Man handlade som om naturen och haven vore osårbara.

Frågan var, var mitt parti fanns någonstans.

Det dröjde av olika skäl tills 1994 innan jag gick med i MP, 12 år efter det att partiet bildades. Dessförinnan hade jag inte tid att engagera mig.

2012 gick jag ur partiet. Samarbete med S och V på S:s och V:s villkor har tydligen blivit det viktigaste modell 2012?

Nedan några bilder av skog, modell fälld. Ett steg framåt är i varje fall taget i och med att vi tar tillvara en del av träet för uppvärmning och sorterar ut obehandlat trä från målat / behandlat. Strandmossen tycks skötas bra!




Inga kommentarer:

Om mig

Mitt foto
Kristinehamn, Värmlands län, Sweden
Boende i Värmlands Säby söder om Kristinehamn. Mamma, mormor, farmor och hönsmamma. Kontakt: elisabeth.holmstrand.gustafsson@gmail.com