Uppenbarligen har de här skojfriska gossarna, som enligt bildtexten i KPS-aren, nr 2 1948, som säger "Byggarna fältmäter - och visar vägen" KPS-elever som behagat vända på några av skyltarna..... (Foto: Privat, ev taget av Mats Holmstrand)

onsdag 2 januari 2013

Gott Nytt År!

Gott Nytt 2013!

Som ordförande i Kristinehamns kommuns Trygghets- och Folkhälsoråd, önskar jag naturligtvis att det blir ett bra år på både folkhälsans och trygghetens område och detta hur det än går med rådet - om det kommer att finnas kvar i nuvarande form eller om det kommer att ombildas. Ett förslag har varit ute på remiss och det slutliga ställningstagandet är Kommunfullmäktiges.

Under året har flera allvarliga händelser inträffat i Kristinehamn. Trots det är vi på rätt väg när det gäller uppfyllandet av ett av kommunens sju mål, nämligen att invånarnas känsla av trygghet skall öka till 2014. Vi har också i rådet satsat mycket på bl a annonser och att stödja olika föreningar som sysslar med verksamhet som skall motverka missbruk, våld m m samt ger stöd till kvinnor och män i krissituationer.

I SCB:s stora medborgarundersökning, som genomfördes den 13 september till den 9 november 2012 har två frågor gällande trygghet tagits bort som fanns med i den förra mätningen 2010, nämligen "hur trygg och säker du och dina närmaste kan känna er" och "Föreställ dig en kommun med ideal trygghet. Hur nära ett sådant ideal kommer tryggheten i din kommun". Två frågor har omformulerats något jämfört med 2010 medan en har lagt till, nämligen "hur trygg och säker du kan känna dig mot hot, rån och misshandel".

Resultatet av årets mätning jämfört med förra mätningen är hur som helst att upplevelsen av trygghet ökat från betygsindex 53 hösten 2010 till 56 hösten 2012. Felmarginalen är +-2,2. Lägsta betygsindex för samtliga kommuner är 38 och högsta 80. Det betyder att Kristinehamn ligger i snäppet under medel, som är 61, men det är ändå alltså en förbättring!

Förmodligen kommer jag inte att sitta kvar som ordförande i Trygghets- och Folkhälsorådet över 2013 - det lutar åt att den politiska representationen inte som nu kommer att utgöras av nämndledamöter, utan av KS:s presidium, dvs Bjarne Olsson, Anne-Marie Wallouch och Åke Thörnesjö - åtminstone om det blir som i förslaget, medan övriga kommer att vara tjänstemän. Det kommer att visa sig under året hur det blir! Slutar jag, så kan jag i varje fall glädja mig över detta resultat i trygghetsmätningen, liksom att vi haft en friskvårdsvecka med betoning på kost och motion (det var tredje året som den arrangerades av Folkhälsoinstitutet, men första året som Kristinehamn deltog). Jag känner mig också speciellt glad över att vårt råd med vår lilla budget på 100 t kr har kunnat stödja det manliga nätverket med 20 t kr. Här bedrivs en viktig verksamhet för män med bl a vålds- och annan problematik.

Däremot har betygsindex för bl a invånarnas nöjdhetsgrad gällande insyn och inflytande sjunkit från mätningen 2010, så där finns en del att ta itu med för KS presidium när det gäller att initiera åtgärder. Här finns ju nämligen också ett kommunalt mål - att invånarnas känsla av inflytande skall öka till 2014. De oranga tröjorna som KS presidium haft på sig vid årets dialogmöten har uppenbarligen inte haft avsedd effekt. Inte heller företeelsen medborgarförslag, som ju KF nu tillåtit och som har lämnats in i ganska stor mängd. Kanske p g a att de flesta medborgarförslag avslås?

Men man skall inte ropa hej förrän man är över bäcken på någotdera området. En ytterligare ökad känsla av trygghet, liksom en ökad känsla av inflytande (som då i båda fall bör vara baserat på verkligt ökad trygghet och verkligt ökat inflytande, och inte bara en känsla), är något vi bör eftersträva till 2014. Bland annat!

Inga kommentarer:

Om mig

Mitt foto
Kristinehamn, Värmlands län, Sweden
Boende i Värmlands Säby söder om Kristinehamn. Mamma, mormor, farmor och hönsmamma. Kontakt: elisabeth.holmstrand.gustafsson@gmail.com