Den här bloggen startade jag när jag representerade Miljöpartiet i kommunfullmäktige. Jag är dock inte längre medlem i partiet, så adressen till trots, har den inte längre något med Miljöpartiet de Gröna att göra utan är en blogg som handlar om Kristinehamn, helt enkelt!
Uppenbarligen har de här skojfriska gossarna, som enligt bildtexten i KPS-aren, nr 2 1948, som säger "Byggarna fältmäter - och visar vägen" KPS-elever som behagat vända på några av skyltarna..... (Foto: Privat, ev taget av Mats Holmstrand)
tisdag 6 mars 2012
CMRiV och Fair Trade City
Idag tog vi, efter önskemål från oss i Trygghets- och Folkhälsorådet, beslut i KS om att bli medlemmar i Centrum för Mänskliga Rättigheter i Värmland. Föreningen driver också sedan 2006 ADBiV, Antidiskrimineringsbyrån i Värmland, som drivs med medel från Ungdomsstyrelsen. Det finns också ett Mänskliga Rättigheter-nätverk i Värmland, som består av ADBiV, Sensus, Svenska Amnesty, Rädda Barnen, Röda Korset, NBV, Afasiföreningen, RTP och RFSL.
Vi tog även på dagens möte beslut om att ansöka om att bli diplomerade som Fair Trade City. Detta är en logisk följd av den i november 2006 bifallna motionen från Kerstin Andersson (S), Ingrid-Märta Grönlie (S) och mig om att köpa in rättvisemärkta produkter och där KF biföll alla sex att-satser, som lyder som följer:
- att Kristinehamns kommun vid inköp av diverse produkter, t ex fotbollar m m, där det finns rättvisemärkta alternativ, väljer rättvisemärkta varor och därmed visar solidaritet med människor i andra länder
- att allt kaffe, te, socker och choklad i kommunen är rättvisemärkt samt att upphandlingsavdelningen ges i uppdrag att omförhandla ev befintliga avtal, så att villkoret rättvisemärkt tas med i kommande upphandlingar
- att allt gratiskaffe i kommunensw verksamhet, som därmed bekostas av skattepengar, skall vara rättvisemärkt
- att alla kommunala verksamheter ges information om rättvisemärkta produkter och om konceptet rättvisemärkt
- att inköp av rättvisemärkt redovisas regelbundet
Ett tilläggsyrkande från mig med tillägget att Kristinehamn i sin upphandlingspolicy inför en klausul om etiska krav motsvarande Rättvisemärkt eller likvärdigt bifölls då också och det var kanske därför den gick igenom.
Dessförinnan hade nämligen M yrkat avslag p g a att man misstänkte att man inte kunde skriva in upphandling enligt en särskild märkning, men efter en lång diskussion, där jag också redogjorde för Försvarets Materielverks regler på området samt förslaget om tillägget "eller likvärdigt" ajournerade sig dock mötet och Åke Thörnesjö yrkade sedan bifall till alla sex att-satser. Därmed var den gången saken avgjord!
Jan-Åke Hiller redovisade idag i korthet kriterierna för att bli Fair Trade City så som följer:
- Kunna visa på konsumtionen av rättvisemärkta produkter (ca 90 % av bananer, kaffe, thé)
- Redovisning av kommunhusets konsumtion
- Kommunens målsättning utifrån motionen lagd 2006
- Styrgrupp
- Redovisning av 20 arbetsplatsers konsumtion (de flesta är kommunala)
- Butikers utbud (f n har 17 butiker rättvisemärkta produkter)
- Redovisning av fyra caféer / restauranger / hotell avseende Fair Trade-sortiment
- Målsättning att delta i fyra aktiviteter. Cup Cake ska bli Fairtrade-certifierat /ha ett Fair Trade-tema
- Redovisning av nuvarande engagemang, där man bl a från tjänstemännens sida varit på utbildning
- Utbildning av Fair Trade-ambassadörer - åtgärdat
Nu är det bara att se om Fair Trade-föreningen anser att vi uppfyller kraven!
Läs mer om Fair Trade här
Läs mer om ADBiV här
Läs mer om CMRiV här
Etiketter:
DMRiV,
Kommunstyrelsen,
Rättvisemärkt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Om mig
- Elisabeth Holmstrand Gustafsson
- Kristinehamn, Värmlands län, Sweden
- Boende i Värmlands Säby söder om Kristinehamn. Mamma, mormor, farmor och hönsmamma. Kontakt: elisabeth.holmstrand.gustafsson@gmail.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar