Uppenbarligen har de här skojfriska gossarna, som enligt bildtexten i KPS-aren, nr 2 1948, som säger "Byggarna fältmäter - och visar vägen" KPS-elever som behagat vända på några av skyltarna..... (Foto: Privat, ev taget av Mats Holmstrand)

lördag 17 mars 2012

Broängsbadet i graven


Vårt badhus
Så hade det kanske kunnat bli, med två plan utöver de existerande planen påbyggda? Fantisera måste man i varje fall tillåta sig. Bilden är ett fotomontage av Göran Östman, MP. Det sades i den allmänna debatten i fullmäktige att huset sjönk ned i leran, men detta har dementerats kraftfullt av chefen för Tekniska Förvaltningen, så det hade säkerligen klarat något extra våningsplan - inne i huset eller ovanpå.


Nu är Broängsbadet, om inte grus och aska, så näst intill.

Nog känns det rätt dystert att det fina badhuset, med Ingemar Lööfs konstfulla reliefvägg i simhallen tillika utsmyckning av trapphuset, där 7000 kvm yta i tre plan (då med ett extra bjälklag inlagt) med träningslokaler, café m m både hade kunnat bli allaktivitetshus, utställningslokaler, träningslokaler m m m m. Bastu och duschar fanns ju så att det räckte till.

Men det kanske hade inneburit osolidarisk konkurrens gentemot de privata aktörerna i stan? Det var i varje fall mer bråttom med att få ner badhuset än det varit med det sk Hälsohuset eller Högliden, som stått rätt många år nu. Det var alltså Tekniska nämndens ordförande som gav klartecken och det enda parti som ville göra något av det var Miljöpartiet och jag försökte i det längsta väcka intresse för husets potential (liksom Föreningen för Byggnadskultur och inte minst medlemmarna i denna förening), men intresset bland de folkvalda var minst sagt svalt.

Alla hade hakat sig fast vid summan 50 mkr, men jag tror dessvärre att det är där vi hamnar ändå med energiombyggnad av Kvadraten och detsamma plus tillgänglighetsanpassning av Hacklehemsskolan: De mest energikrävande fastigheterna i både fastighetsutredningen och skollokalsutredningen. Dessutom kommer hyran av Christinateatern och så småningom även kostym- och rekvisitaförrådet Elverket, som HSB vill rusta upp (idag är det både ouppvärmt och till största delen oupplyst) att uppgå till betydande summor.

Det lustiga är att Badhuset hade kunnat tillfredsställa alla de behov som framkom i den för några år sedan utförda Kulturhusutredningen.

Särskilt trist är det i ljuset av att en undersökning av stommen utfördes av CBI Betongsinstitutet  dagen efter det att Miljö- och Byggnadsnämnden på grundval av de vilseledande tidigare uppgifterna om stommens skick i dec 2010 beslutade om rivning, och att denna undersökning visade att det inte fanns något fel på de bärande stommarna avseende beständighet i något av de uttagna proverna; något som i olika sammanhang / dokument uppgivits vara fallet och där man tidigare uppgivit att den uppskattade renoveringskostnaden för badhuset som fortsatt badhus skulle ha blivit allt från 40 - 50 mkr till 70 mkr; en enorm överdrift, och där stommen angivits vara slut.

Istället hade vi kunnat få 7000 kvm kultur- och allaktivitetshus till en ombyggnadskostnad av 50 mkr inkl tilläggsisolering, vilket torde ha varit beräknat i överkant, då man tagit med alla detaljer som en ny disk osv, vilket naturligtvis inte hade varit nödvändigt.

Det hade då blivit ett allaktivitetshus / stadshistoriskt museum mitt i centrum och för alla, i rätt historisk miljö och centralt beläget med tanke på närheten till stationen, busshållplatser och dessutom goda parkeringsmöjligheter för den som kommer med bil. Någon motsvarande byggnad finns inte i Kristinehamn.


Inga kommentarer:

Om mig

Mitt foto
Kristinehamn, Värmlands län, Sweden
Boende i Värmlands Säby söder om Kristinehamn. Mamma, mormor, farmor och hönsmamma. Kontakt: elisabeth.holmstrand.gustafsson@gmail.com