Den här bloggen startade jag när jag representerade Miljöpartiet i kommunfullmäktige. Jag är dock inte längre medlem i partiet, så adressen till trots, har den inte längre något med Miljöpartiet de Gröna att göra utan är en blogg som handlar om Kristinehamn, helt enkelt!
Uppenbarligen har de här skojfriska gossarna, som enligt bildtexten i KPS-aren, nr 2 1948, som säger "Byggarna fältmäter - och visar vägen" KPS-elever som behagat vända på några av skyltarna..... (Foto: Privat, ev taget av Mats Holmstrand)
lördag 8 oktober 2011
Kvarndammen, Vassgårdaälven och Vallsängsälven
I Axel Emil Lööfs särtryck Kristinehamn och Varnum, utdrag ur Kristinehamns historia, från 1942, kan man om Varnans tillflöde, Vassgårdaälven (som längre ned mot stan kallades Vallsängsälven) och Kvarndammen läsa:
"[N]är stadssågen nedlades här, byggdes en ny längre ned. Timret flottades alltså vidare dit, på ett par ställen via rännor. Älven går under landsvägen och ned genom en andra fornsjö, den nu genom älvens erosion nästan torrlagda, fruktbara, flacka dalen mellan Hedhult, Heden och Björkebol. Nu först kommer den in på stadens mark vid Bartelsbro i passet mellan Lisashöjd och Harberget. Här passerar älven över tvenne moräntrösklar. Vid den övre har sedan 1700-talet legat en såg, Hedhults såg, vilken vördnadsvärda byggnad nyss skattat åt förgängelsen. [...]
Omedelbart nedanför denna såg fanns ännu tillräckligt fall för att vrida drivhjulet på en skinnstamp (för länge sedan nedlagd; "Stampstugan" revs för 20 år sedan). Därifrån glider älven in i kristinehamnsbarnens stora plaskdamm, dammen vid Övre kvarn, med den finaste sandbotten och en sanddyn som badstrand, ett sommarparadis för stadens yngsta generationer. [...]"
Ja, i Kvarndammen har även jag badat som barn och på dammen någon gång åkt skridskor på vintern. Nu är det möjligt att KFUM:s sommarskola kommer att permanent hålla till där istället för ute i Skärgården, eftersom det blir problem med närheten till Casco och p g a att deras gamla plats nu är Herrgårdscamping.
Dock verkar inte KFUM vara helt negativa till denna alternativa plats. Frågan är hur dammen åter skall bli ett paradis för barnen med tjänligt vatten hela sommaren.
Frågan har varit uppe i planeringsgruppen och Bo Ivarsson, chef för tekniska förvaltningen, har redogjort för hur man för några år sedan tittade på en pool i vattnet som en alternativ lösning. Sådana finns på några ställen.
Jag är dock rädd för att en pool kan dra resurser från ett nödvändigt uppströmsarbete. Varför utsläppen ökar sommartid, kan man dividera om; huruvida det består av högre avdunstning eller om det beror på fler utsläpp till älven från sommarstugeägare. Kanske är det både ock? En fullödig inventering av enskilda avlopp behövs sannolikt för att denna fråga skall kunna besvaras. I juni är det i stort sett tjänligt vatten i dammen, men inte senare på sommaren.
Eddie Persson har gjort en mycket bra utredning om vattenkvaliteten. En möjlighet är att anlägga en våtmark uppströms, men då minskar å andra sidan vattengenomströmningen i dammen, vilket kan försämra vattenkvaliteten. En vassröjning av dammen behöver också göras.
Med allra största sannolikhet kommer diskussionerna att pågå ett tag till, men det vore väl ändå trevligt om dammen så småningom åter kunde kallas för "ett sommarparadis för stadens yngsta generationer", eller hur?
Förutom intresset ur ekologisk synpunkt av en bra vattenkvalitet i såväl Vassgårdaälven, Varnan som i Kvarndammen.
Jag vill avsluta detta inlägg med att återge ännu ett stycke ur Axel Emil Lööfs skildring av älven som badplats:
"[E]tt virrvarr av övergivna gamla slingor och misslyckade försök att skapa ny bädd visar, vad älven försökt här i alkärret. Detta är nu dränerat och bildar ram kring Hembygdsgårdens kaffestuga. Sakta glider älven fram i sin rätade fåra under de väldiga alarna och bland vårens oräkneliga kabbelekor. Här är älven uteslutande "till lyst". Den fortsätter sedan i en obetydlig fåra över Vallsängsgärdena, men får ett snabbare lopp i närheten av staden. På våren och försommaren, då den är som vattenrikast, är det en lust för barnen att bada där men också livsfarligt på grund av de starka strömvirvlarna ned emot Stampbron. Vid Björklunden ansluter den sig till Niklasdammsälven. [...]"
Jag skulle tippa att det ställe som beskrivs är den meandrande älven nedanför nuvarande Stampbrogatan (Strandskatan), där vi likaledes åkte skridskor som barn, men badandet hade nog upphört då....- Ett område som i stort sett byggdes bort då Östra Ringvägen byggdes? (Hoppas jag är rätt med vägnamnen, nu).
Ca 40 kg kräftor fick KPS vaktmästare också då i älven, som han sålde på torget, och ungefär mellan där villorna på Wulfsäng idag ligger och Nunnegatan, som inte fanns förrän ca 1965 (?). Vi var också där dagligen och metade kräftor denna tid och fick gott om dem. Jag vet inte om det ens finns några kräftor där idag. Någon som vet huruvida så är fallet, får gärna kommentera detta inlägg!
En bättre vattenkvalitet i denna älv, skulle ev också påverka fisk- och annan fauna positivt!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Om mig
- Elisabeth Holmstrand Gustafsson
- Kristinehamn, Värmlands län, Sweden
- Boende i Värmlands Säby söder om Kristinehamn. Mamma, mormor, farmor och hönsmamma. Kontakt: elisabeth.holmstrand.gustafsson@gmail.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar