Uppenbarligen har de här skojfriska gossarna, som enligt bildtexten i KPS-aren, nr 2 1948, som säger "Byggarna fältmäter - och visar vägen" KPS-elever som behagat vända på några av skyltarna..... (Foto: Privat, ev taget av Mats Holmstrand)

onsdag 29 juni 2011

Vi blir hållbarare...

Åtminstone enligt MiljöAktuellts granskning och enligt de parametrar de tar med.

Där har vi glädjande nog stigit i rankningen, där alla Sveriges kommuner är rankade, från plats 104 år 2010 till plats 46 i år, 2011. I länet ligger vi på plats nr tre efter Karlstad och Hagfors.

Våra brister är bl a att vi inte är registrerade som Klimatkommun, Ekokommun eller Fair Trade City samt att vi inte har undertecknat The Covenant of Mayors.

Fair Trade City tar vi dock steget mot efter sommaren, så det kommer vi med allra största sannolikhet att bli certifierade som före 2011 års utgång. Vi köper redan in Rättvisemärkt kaffe, bananer, samt övriga Rättvisemärkta produkter i den mån det finns Rättvisemärkt i ramavtalen, så det är egentligen bara själva certifieringen som fattas.

Redan i år har vi ju blivit Milleniemålskommun med åtagande att bl a verka för klimat och miljö ur ett globalt perspektiv, vi har tagit beslut om att gå med i SKL:s uppföljningskontroll av ingångna avtal, så att etiska krav, miljökrav m m skall kunna följas upp (en enskild kommun klarar sällan det) och ett nytt upphandlingsreglemente med tydliga miljö-, etiska och sociala upphandlingskrav skall vara klart efter sommaren.

Vi har även gått in i Hushållningssällskapets med flera Fokus Matglädje, som bl a syftar till mer klimatanpassad mat, mer lokalt producerat m m. Vi satsar även på att öka inköpet av ekologisk mat, som nu är 12 %.

Vi arbetar således på att bli ännu bättre! Här kan du läsa mer om Kristinehamns plats i rankningen och här kan du läsa om själva rankningen.

Vårt ansvar är lokalt och globalt!

Inga kommentarer:

Om mig

Mitt foto
Kristinehamn, Värmlands län, Sweden
Boende i Värmlands Säby söder om Kristinehamn. Mamma, mormor, farmor och hönsmamma. Kontakt: elisabeth.holmstrand.gustafsson@gmail.com