Uppenbarligen har de här skojfriska gossarna, som enligt bildtexten i KPS-aren, nr 2 1948, som säger "Byggarna fältmäter - och visar vägen" KPS-elever som behagat vända på några av skyltarna..... (Foto: Privat, ev taget av Mats Holmstrand)

torsdag 17 mars 2011

Roligt om Broängsbadet

Jag ser att jag inte har skrivit på snart en månad i varken den här eller kommunalrådsbloggen. Förra veckan var jag sjuk, men skall försöka ta igen försummelsen innan nästa vecka börjar.

Dock kan jag nämna att CBI:s preliminära rapport om tillståndet i det gamla, nu övergivna, Broängsbadet är en rätt kul läsning. De skräckrapporter om betongens tillstånd som bl a delgavs Föreningen för byggnadskultur på ett möte i april 2010 om att stommen var helt slut och förmodligen skulle kosta 30 - 40 mkr att laga och att karbonatiseringen var långt gången, vilket sand i ett sandfilter skulle tyda på....., har helt kommit på skam.

I den preliminära rapporten står istället att läsa att CBI Betonginstitutet bedömer att badhusets bärande betongstomme överlag är i ett gott tillstånd med avseende på beständigheten och att karbonatiseringsfronten inte på något uttaget prov är i närheten av armeringen, utan att kloridproverna visar på genomgående låga kloridhalter och bedöms negligerbara utifrån beständigheten av provade konstruktionsdelar.

Man skriver även att om betongen hålls torr (normalt inomhusklimat) utan exponering av klorider, så bedöms inga ytterligare eller framtida skador uppstå som är beständighetsrelaterade. Vidare skriver man att uttaget prov från underliggande konstruktionsbetong är intakt och okarbonatiserat.

Detta är ju en högeligen intressant läsning, efter att det i diverse kommunala fora har påståtts att det finns rapporter som visar på motsatsen - att hela huset är fullständigt slut och karbonatiserat.

När jag har efterfrågat var dessa rapporter finns och var jag kan få tag på dem, så har jag inte fått något annat svar än att de finns. Vilket de inte gjorde. Fanns, alltså.

Jag läste för flera år sedan konsultrapporterna från 2005, men de handlar om helt andra saker - om att det genom en tioårig renoveringsplan med bedömda kostnader (utom ev byggkostnader) på totalt ca 12 mkr få till stånd ett renoverat och fungerande badhus som uppfyllde alla Miljöbalkens krav. Däri ingick tillgänglighetsanpassning, byte av rör och sandfilter m m m m.

Det "äventyrsbad" med fallande kakelplattor, som en politiker nämnde, fanns inte. Den i en av dessa konsultutredningar uppskattade totala kostnaden för renovering av simhallen över en tioårsperiod var - elva tusen (11 000) kronor!

Inte nämndes heller i någon av dessa konsultrapporter att den bärande stommen skulle vara slut. Frågan är då: Vad gör man med ett centralt beläget övergivet hus i gott skick, där den bärande stommen är av bra kvalitet?

Inga kommentarer:

Om mig

Mitt foto
Kristinehamn, Värmlands län, Sweden
Boende i Värmlands Säby söder om Kristinehamn. Mamma, mormor, farmor och hönsmamma. Kontakt: elisabeth.holmstrand.gustafsson@gmail.com