Uppenbarligen har de här skojfriska gossarna, som enligt bildtexten i KPS-aren, nr 2 1948, som säger "Byggarna fältmäter - och visar vägen" KPS-elever som behagat vända på några av skyltarna..... (Foto: Privat, ev taget av Mats Holmstrand)

fredag 9 juli 2010

LRF-resa och robotmjölkning

I förrgår, den 7 juli, var jag på rundresa till olika gårdar runt Kristinehamn. LRF hade bjudit in alla politiska partier på en bussresa.

Det var en trevlig resa som började med besök på Västanås gård. P g a att jag var den som låg närmast rätt svar i en delfråga om hur många mjölkbönder som finns i Kristinehamn (12 st) i en allmänbildande frågesportstävling, vann jag denna flaska KRAV-märkt rapsolja, producerad på gården.


Vi fick där även se robotmjölkning, som går till så att kon går in i ett bås, där det finns kraftfoder (producerat på gården). Därefter mäts spenarna automatisk med hjälp av laser, tvättas rena och mjölkningsutrustningen sätts på spenarna. I snitt mjölkas korna 2,8 ggr per dag på detta sätt. Mjölken går sedan till Milko.

Västanås gård har 180 kor och man har också odling av bl a kraftfoder (använder alltså inte soja) - man är självförsörjande på foder och återanvänder även gödseln i jordbruket.

Det enda jag inte kan fördra med mjölkkor inom KRAV är regeln att kalven efter fyra dagar skall skiljas från kon. detta reser för mig frågan om vi överhuvud taget skall använda mjölkprodukter.

Det lär nog blir svårt för mig att sluta, dock.....jag älskar bl a ost! Och jag dricker KRAV-mjölk från Milko!

Resan fortsatte sedan till Kristinehamns enda större vindkraftverk vid Kvarnbråten. Verket är privatägt, uppfördes 2006 och kostade 8,5 miljoner, vilket innebär att det har betalat sig efter ca 16 år.

Verket är på 0,85 MW (de stora är på 2 MW). En rolig fråga som ställdes i frågesporten var hur långt en elbil kan gå på den energi som ett varv i de stora kraftverken på 2 MW ger. Svaret var ca 1-2 mil....enligt Volvo! Rätt otroligt, om det stämmer.

Efter Kvarnbråten åkte vi till Göran Kihlströms Räntans gård, där dottern i huset tillsammans med föräldrarna ämnar starta ett projekt som kallas Grön Arena eller Grön Omsorg, där t ex elever från IV-programmet kan få komma ut och hjälpa till på gården samt ha undervisning.

Resan avslutades i Baggerud, där vi fick se Ingemar Johanssons fina stugor samt äta en otroligt god buffé från Hygns gård (som bl a har egen hjortuppfödning). Jag föreslog Ingemar Johansson att starta en höghöjdsbana för att locka fler turister!

Det var en trevlig och lärorik resa och jag har hittills läst tre av alla de informativa broschyrer vi fick!

Inga kommentarer:

Om mig

Mitt foto
Kristinehamn, Värmlands län, Sweden
Boende i Värmlands Säby söder om Kristinehamn. Mamma, mormor, farmor och hönsmamma. Kontakt: elisabeth.holmstrand.gustafsson@gmail.com