Uppenbarligen har de här skojfriska gossarna, som enligt bildtexten i KPS-aren, nr 2 1948, som säger "Byggarna fältmäter - och visar vägen" KPS-elever som behagat vända på några av skyltarna..... (Foto: Privat, ev taget av Mats Holmstrand)

tisdag 8 september 2009

Rundresa i Kristinehamns södra kommundelar

Den 26 augusti var det dags för kommunfullmäktiges årliga rundresa.

Baggerud
Vi startade i Baggerud - mitt barndoms badställe. Särskilt bad utanför klipporna rekommenderas. Berghällarna under vattnet ger en stadig grund att stå på och lätt våggung i vänervarmt vatten är en skön upplevelse.

Den här gången blev det inget bad, men väl ett dopp av fötterna och en titt på Ingemar Johanssons (numera ägare av bad- och tältplatsen) fina stugor. Rejäla och estetiskt tilltalande sex-bäddsstugor med sovloft och suveränt läge mellan sandstrand och klippbad, som tyvärr dock drivs med direktverkande el. Möjligen sa han något om berg- eller luftvärme.....eller minns jag fel?

Svedjegården
Därefter åkte vi till Svedjegården, det gamla ålderdomshemmet i Nybble, som numera drivs som hotell- och konferensanläggning av ett holländskt par. Vi drack kaffe i den matsal där vi i mp en gång höll vår narkotikapolitiska konferens - innan anläggningen var renoverad. Jag försökte ju t o m påverka mp att köpa anläggningen för 1 kr. Men det tog stopp någonstans - man ville ha en kursgård med lite mera naturskönt läge, tror jag. Så nu har mp fortfarande ingen kursgård.

Konsteruds dressinbana
Sedan bar det av till Konsterud, där samma par som driver Svedjegården också driver dressinbanan. Besöket i Konsterud väckte mitt intresse för en tur med en dressin nästa år - den var förvånansvärt lättcyklad och vägen går genom härlig natur sådär 3 mil västerut (om man inte vill åka till Gullspång österut), förbi sjöar och Håkanbols (?) lanthandel.

Gottbol
På väg till Skagersbrunn gjorde vi en liten avstickare ned till Kristinehamns kanske förnämsta badplats, Gottbol i Rudskoga, där jag för övrigt har varit simlärare ett par år. För att göra klädsim och vattentramp, var vi då p g a den långgrunda stranden tvungna att ro ut en bit. Dock kan inget annat sägas än att detta är Kristinehamns verkliga playa, även om vattenståndet för tillfället är ganska högt, vilket gör stranden smalare.


Gottbol västerut

Gottbol österut

Skagersbrunn
I Skagersbrunn åt vi middag, tillagad av den tyska resebyrå, som riktar sig speciellt till ungdomar och som svarar för beläggningen på den gamla brunnsorten hela sommaren. Med andra ord finns det ingen plats för den s k allmänheten i denna gamla anrika brunnsort, där traktens befolkning ibland klär ut sig till brunnsgäster i 1800-talsmiljö.

Efteråt talade jag med ägaren Ola Snellström om Fortums reglering av Skagern och han ansåg att Fortum ibland ställer till det ordentligt för dem med deras reglering av Skagern (som Fortum betraktar som sin damm, trots att sjön råkar vara nr 18 i storleksordningen bland sjöar i Sverige). För några år sedan var det t ex mycket svårt att komma ut med båtar, när Fortum efter den torra sommaren och industrisemestern plötsligt började tömma sjön, så att både musslor dog och rommen torkade in.


Skagersbrunns brunnshotell vid Skagern

Strandmossen och Fiskartorpet
Efter Skagersbrunn bar det iväg till Strandmossens avfallsanläggning och Fiskartorpets reningsanläggning. På Strandmossen gör man av allt att döma ett storartat arbete med att sortera alla sopor ner i minsta möjliga fraktion; "plocke pinn", kallade guiden det!

På en fråga om vad det kostar Kristinehamns kommun per ton att exportera sopor till förbränning i Karlskoga, fick jag uppgiften 700 kr / ton, "men nästa år försvinner ju förbränningsskatten, så då är vi nog nere på 400 kr / ton, vilket ju blir bra", menade guiden.

Jag kontrade med att nog förbränningsskatten återkommer nästa år (jag syftade på ett kommande ev regeringsskifte), då jag tycker att det är för eländigt om den försvinner! Fast, visst: Om Kristinehamn f n "exporterar" sådär 6 000 - 6 500 ton per år, så är det klart att 300 kr mindre per ton gör en viss skillnad....! Men, som sagt - prissänkningen bör ske genom att vi blir bra på att ta reda på och utnyttja restprodukterna istället! Det handlar m a o om den s ka avfallshierarkin, där minskning av avfallet ingår och rötning av organiskt avfall borde ingå!

På Fiskartorpet reningsanläggning informerades vi att anläggningen har en egen rötningsanläggning, där en del biogas används i anläggningen och en del av Casco.

- Går inte denna anläggning att bygga ut, så att bussarna kan börja tanka biogas där, frågade jag. Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag fick för svar, så det här får ju naturligtvis utredas vidare!

Vidare fick vi veta att Kristinehamns rörsystem läcker rätt ordentligt (både dricksvatten och avfallsvatten har läckt i stora mängder denna regnrika sommar)och att det inte är speciellt billigt att åtgärda problemen.

Det är verkligen dags för en miljöpartist i Tekniska nämnden igen! (Karolina Hagegård var den sista!)

Inga kommentarer:

Om mig

Mitt foto
Kristinehamn, Värmlands län, Sweden
Boende i Värmlands Säby söder om Kristinehamn. Mamma, mormor, farmor och hönsmamma. Kontakt: elisabeth.holmstrand.gustafsson@gmail.com