Uppenbarligen har de här skojfriska gossarna, som enligt bildtexten i KPS-aren, nr 2 1948, som säger "Byggarna fältmäter - och visar vägen" KPS-elever som behagat vända på några av skyltarna..... (Foto: Privat, ev taget av Mats Holmstrand)

måndag 9 juni 2008

Utsläpp i Visman nedströms Bäckhammars bruk och LignoBoost

Så här såg det ut nedströms Bäckhammars bruk och LignoBoost den 15 juli 2006.


Foto: Tom Örbeck

Jag hade några dagar tidigare gått över Visman och sett hur det ångade av vattnet, var grumligt samt luktade illa. I samband med att jag gjorde ett radioprogram för Studio Grönt om Åmotfors bruk med Tom Örbeck, mp Eda, som kämpar emot import av norska sopor och den planerade avfallsförbränningen i Åtmotfors bruk (Åtmotfors och Bäckhammars bruk tillhör samma bolag, Nordic Paper, 2006 Wermland Paper), föreslog jag en tur förbi Visman.

Vi åkte till utsläppskällan, tog några vattenprover uppströms och nedströms denna och vattnet höll ca 35 vid framkomsten till laboratoriet. Det som flöt nedströms och luktade illa är bl a lignin. Det visade sig också att Bäckhammar inte har någon övre gräns för hur mycket bl a kväve man får släppa ut.

Är det bättre idag? En nytagen bild kommer att publiceras snarast, men har du t ex Real Player, kan du längst ned se hur utsläppet tedde sig 2006.

I Arbete & Ekonomi, maj 2008, skriver NWT att LignoBoosts demoanläggning i Bäckhammar visar att ligninet kan tas ut från brukens svartlut och ersätta den olja som idag bränns vid de flesta massafabriker, vilket är 30 - 50 liter olja per ton producerad massa.

Ligninet har enligt artikeln ett energivärde i storleksordningen som kol (26 gigajoule per ton mot 40 för olja och 18 för sågspån). Svartluten uppstår när veden kokas för att frigöra cellulosa från bindemedelet lignin. Därefter pumpas svartluten från Bäckhammars bruk över till LignoBoosts fabrik, där en del av ligninet fälls ut genom tillförsel av koldioxid.

"Det förorenade lignin som LignoBoost samlar upp, tvättas, avvattnas och torkas i flera steg. Den återstående delen av svartluten pumpas tillbaka till bruket. Slutprodukten är ett ljusbrunt pulver, pressat till löst sammansatta kakor." Skriver NWT.

Man menar att om man ersätter oljan vid mesaugnen, blir bruket helt fritt från utsläpp av koldioxid och det lignin som blir över kan säljas till andra som vill elda biobränslen eller använda ligninets andra kemiska och materialegenskaper.

Enligt Per Tomani, tekniskt ansvarig i LignoBoost AB, kan den nya tekniken beräknas motsvara mellan fem och tio Twh och lignin kan därmed bli ett nytt biobränsle av stor betydelse. Fn levererar man ca 4 000 ton lignin per år främst till Fortums kraftvärmeverk Värtan i Stockholm, fortsätter tidningen.

Frågan är om avvattningen av ligninet ger de rester vi kan se i filmklippet nedan eller om man har kommit på en bättre reningsteknik. Fortsättning följer med uppdaterad information om utsläppen från Bäckhammars bruk och LignoBoost!



Filmen är tagen den 15 juli 2006 av Tom Örbeck, mp Eda, som också kommenterar utsläppen.

Inga kommentarer:

Om mig

Mitt foto
Kristinehamn, Värmlands län, Sweden
Boende i Värmlands Säby söder om Kristinehamn. Mamma, mormor, farmor och hönsmamma. Kontakt: elisabeth.holmstrand.gustafsson@gmail.com