Uppenbarligen har de här skojfriska gossarna, som enligt bildtexten i KPS-aren, nr 2 1948, som säger "Byggarna fältmäter - och visar vägen" KPS-elever som behagat vända på några av skyltarna..... (Foto: Privat, ev taget av Mats Holmstrand)

tisdag 27 maj 2008

Tillgänglighetsanpassning

Det handsmidda smidesräcket till nämndhusets entré är vackert (en kula är svår att smida - jag har provat!) , men inte handikappanpassat, vilket inte heller trappen är.Så är ej heller hissen, vilket var anledning till att huset övergavs som Kommunkontor och till att tjänstemän och politiker istället flyttade in i Uroxen. Nu är det f d Skatteverkets lokaler som står på tur att husera politikerna (och tjänstemännen?).

Det är inte bara entrén som är fin - även nämndlokalen är av gammal fin årgång och är estetiskt sett överlägsen nyare varianter à la Uroxen eller Folkets hus. Erkännas kan dock att toaletten utanför är för trång för en rullstol (svårt för rullstolsburna att få jobb på IT-avdelningen, som nu huserar där, m a o?!)

Frågan är dock om handikappvänlighet måste kontrastera mot estetiska värden? Finns det något som säger att en rullstolsramp inte skulle kunna förses med ett handsmitt räcke? Troligen inte.

Och varför måste alla rullstolsramper se ut som tillfälliga anordningar, som snart skall flyttas? Varför inte göra dem permanenta, kanske lite skönt svängda och, som sagt, försedda med smidesräcke?

Kanske måste då trottoarerna breddas, på bekostad av vägbredden. Detta skulle i sin tur kanske kräva lägre fartgränser i innerstaden, men det skulle väl inte skada?

Inga kommentarer:

Om mig

Mitt foto
Kristinehamn, Värmlands län, Sweden
Boende i Värmlands Säby söder om Kristinehamn. Mamma, mormor, farmor och hönsmamma. Kontakt: elisabeth.holmstrand.gustafsson@gmail.com