Uppenbarligen har de här skojfriska gossarna, som enligt bildtexten i KPS-aren, nr 2 1948, som säger "Byggarna fältmäter - och visar vägen" KPS-elever som behagat vända på några av skyltarna..... (Foto: Privat, ev taget av Mats Holmstrand)

fredag 30 maj 2008

Rullstolar utan rullstolsburna passagerare?

Av någon anledning kan jag inte etikettera mitt inlägg "Begår Värmlandstrafik lagbrott" med "Kollektivtrafik", varför jag får hänvisa till etiketten "Tillgänglighet" istället för läsning av detta blog-inlägg.

I "Från patient till medborgare - en nationell handlingsplan för handikappolitiken
Prop. 1999/2000:79" står det:

"Kollektivtrafiken bör vara tillgänglig för personer med funktionshinder år 2010 och gällande föreskrifter om tillgänglighettill färdmedel inom olika trafikslag bör ses över och skärpas."
Inom Västtrafik har man uppenbarligen tagit detta på allvar och skriver på sin hemsida följande:
"Anpassad kollektivtrafik

Funktionshindrade har samma behov och rätt som andra av att kunna använda den fysiska miljön. Vi arbetar för att de allra flesta, oavsett funktionshinder, ska kunna resa med Västtrafik.

I vissa situationer kan hjälp behövas av annan resenär, medresenär, fordonspersonal eller stationspersonal. Färdtjänsten är en del av kollektivtrafiken, som används när den vanliga kollektivtrafiken inte är tillräcklig för en person med speciella behov.

Just nu arbetar vi med konkreta åtgärder för att göra vår trafik tillgänglig för de flesta. Arbetet skall ha som mål att kollektivtrafiken ska vara tillgänglig för funktionshindrade senast år 2010 i enlighet med den nationella handlingsplanen. Det gäller inte bara fordonen utan allt som rör trafiken, från denna hemsida till trafiken och informationen i fordonen.

Redan idag är drygt 60 procent av våra bussar av låggolvtyp.

Ungefär vart tredje fordon är utrustat med automatiska hållplatsutrop.

Våra nya Reginatåg är Sveriges modernaste tåg och de uppfyller alla krav på tillgänglighet.

I Göteborg har vi byggt om flera spårvagnar och gett dem låggolv. Nästan varannan spårvagn har nu låggolv.

Så vi är en bit på väg mot en kollektivtrafik för alla. Men vi ger oss inte förrän vi är i mål."

På Värmlandstrafiks hemisda "Kollplatsen" finns inte motsvarande skrivning. I Från A - Ö står det dock följande:

"Får jag ta med min rullstol på bussen eller tåget? Ja, rullstol utan motor får du ta med gratis."

Dock står det alltså i många av Värmlandstrafiks bussar att de tar noll (0) rullstolsburna passagerare. Är det således bara friska passagerare som får ta med en rullstol på bussen? Alltså: Ingen får sitta i rullstolen?

Inga kommentarer:

Om mig

Mitt foto
Kristinehamn, Värmlands län, Sweden
Boende i Värmlands Säby söder om Kristinehamn. Mamma, mormor, farmor och hönsmamma. Kontakt: elisabeth.holmstrand.gustafsson@gmail.com