Uppenbarligen har de här skojfriska gossarna, som enligt bildtexten i KPS-aren, nr 2 1948, som säger "Byggarna fältmäter - och visar vägen" KPS-elever som behagat vända på några av skyltarna..... (Foto: Privat, ev taget av Mats Holmstrand)

torsdag 30 januari 2014

Norra Torget och i någon mån Södra

Norra torget har varit mycket: Tennisplan, busshållplats med kiosk och marknadsplats, bl a. Det har också gått tåg över torget. Numera är det bara en tråkig parkering med lite träd bakom, där bilarna dessvärre dominerar och förtar känslan av en öppen plats, som vätter ned mot ån. Att Norra Torget blivit en bilparkering är en grov förvanskning av dess syfte.

Jag skulle gärna se ett bilförbud på torget, i syfte att framhäva åns betydelse och torgens potential som mötesplats och plats för olika arrangemang inklusive marknader och torghandel.

På ett sätt är det en skymf, att denna vackra plats utmed den del av Varnan som förr kallades Svandammen, där svanar simmade omkring och där det fanns stora fågelbord med tak på för både svanar och änder, behandlas som den gör.



Den vackra Vågmästargården liksom övriga hus norr om torget har också rivits för att ge plats för extremt tråkiga funkisaffärshus med mer eller mindre döda fasader, som definitivt inte bidrar till att göra torget mer levande. En trädplantering utmed trottoaren på norrsidan skulle dock motverka det problemet en del.

Kanske är vi rädda för öppna ytor? Vi kan ju bara gå till våra egna hem, där salarna för länge sedan är borta och inte räknas in i medelklasshemmen, vilka kan ses som en blandning av fattigstugor och överklasshem. I äldre tider dominerade bland bättre bemedlade fönsterraden och vyn ut från dörren sett, medan det i torpstugor var tämligen mörkt och trångt.

 Idag har vi något mellanting med mer eller mindre fullbelamrade hem, där fokus ligger på alla saker och möbler vi har samlat på oss. Ljuset, speglingarna i golvet och på väggarna, åstadkomna genom trädens rörelser utanför, en fläkt i gardinen osv, har ersatts av tusentals prylar. Så vad är väl ett torg värt och öppenheten i detta, när vyn uppenbarligen inte är något värd längre?

Lite torghistoria (bild 1, 3 och 4 är hämtade ur kortsamlingen "Bilder Från Gamla Kristinehamn" Produktionsrätt: Rosenbergs, Kristinehamn 'Säljes till förmån för Kristinehamns Barnhem'"):

1. 1850 gick det spårväg över Norra Norget. I början var vagnarna dragna med häst. Det var vagnar med järn som skulle till järnvågen. Det torde ha skramlat en hel del på torget på den tiden!
2. Norra Torget t v och Södra Torget t h med gamla Stadshotellet, som flyttades till Tullportsgatan och nu går under namnet Träslottet. Den nybyggda kyrkan syns i bakgrunden, varför originalbilden torde härröra från tiden efter sommaren 1858, då tornen var uppförda. Den nya kyrkan invigdes den 10 oktober 1858 (se särskilt inlägg).
3. Norra Torget 1870. Redan nu tycks spåren vara borta och man kan ana en plantering t h.


4. 1870. Kungsbron mot norr med Vågmästargården i bakgrunden. I denna gård bodde vågmästaren, den mest prominente personen i staden, där världspriset på järn ju fastställdes på den årliga fastingsmarknaden.
5. Tennis på Norra Torget 1903. Är det inte lite sådant här man efterlyser i innerstaden?


6. Norra Torget 1907
7. Här igen  den vackra Vågmästargården och övriga vackra byggnader som av någon outgrundlig anledning revs och fick ge plats till de hus som flankerar norra delen av Norra Torget idag.
8. Enligt inskription på baksidan av detta kort är detta en fiskmarknad på Norra Torget, troligen någon gång i början av 1900-talet. Kanske omkring 1920 - 1930?

9. Det här tidningsklippet fanns i ett album som jag köpte på second hand för ett par år sedan. Uppenbarligen har det funnits bilar på Norra Torget förr, men inte lika många som idag och hela torget var inte upptaget av dem. Bild från när busstationen låg på Norra Torget, saknar jag dessvärre. Bilden är enligt texten tagen 1925.
Det enda jag egentligen skulle kunna tänka mig på Södra eller Norra Torget är en fontän, skulptur etc med en sockel som går att sitta på och lapa vårens första solstrålar och gärna en stor isbana på vintern. Möjligen också en hästparkering. En sådan anordning förtar inte torgens öppna karaktär, men bidrar till känslan av att torgen är till för alla - inte bara bilister.........! Sedan tycker jag att det är på tiden att gatstenarna läggs tillbaka på Södra Torget. De togs delvis bort för att det skulle läggas en asfaltsbana för de gocartsrace som hölls i början på 2000-talet. De skall dock ha deponerats någonstans, sägs det. Asfaltsgångar kan göras ändå, men kanske inte nödvändigtvis tvärs över torget.

Inga kommentarer:

Om mig

Mitt foto
Kristinehamn, Värmlands län, Sweden
Boende i Värmlands Säby söder om Kristinehamn. Mamma, mormor, farmor och hönsmamma. Kontakt: elisabeth.holmstrand.gustafsson@gmail.com