Uppenbarligen har de här skojfriska gossarna, som enligt bildtexten i KPS-aren, nr 2 1948, som säger "Byggarna fältmäter - och visar vägen" KPS-elever som behagat vända på några av skyltarna..... (Foto: Privat, ev taget av Mats Holmstrand)

tisdag 9 mars 2010

Vad är det vi sätter i oss?

Om detta föreläste idag Tommy Svensson, författare till bl a Handbok för den Kräsne Konsumenten, i två pass i Brogårdsskolans aula. Arrangör var bl a Joakim Olsson, åk 2, och en klasskamrat till honom. MP, V och S var med och sponsrade.




Vårt bord.

Vi fick lära oss om E-ämnen, smakförstärkare, aromämnen med mera under två pass. Jag hade införskaffat bl a blomjord (Änglamark) och en komposthink till ett demonstrationsbord, där vi för övrigt hade Änglamarks lantchips, ekologiska morötter, broschyrer m m. Chipsen lyckades jag få gratis på COOP, eftersom de kunde ses som reklam för Änglamark.

Vi fick bl a veta

- att Natriumglutamat, som finns i bl a grillkrydda och Aromat, är ett nervgift, av somliga klassat som dödligt gift.

- att K-special innehåller vetegroddar, där vetegroddsfettet extraherats bort i Hexan, så att inte K-special skall härskna.

- att mikron förstör vattenlösliga vitaminer.

- att ILST styr EU när det gäller kostråd och att bl a Pfizer, sockerföretag, Maizena etc är representerade i detta råd.

- att vi i Sverige äter i snitt 7 kg (ungdomar 10 kg) tillsatser per person och år.

- att en burk energidryck innehåller 10 ggr så mycket-- något farligt--som kroppen själv kan producera samt motsvarande tre koppar kaffe, eller om det var sex?

- att E-ämnena E128, E201, E216, E217, E237 och E467 har försvunnit de senaste åren för att de är för farliga. Vilka står på tur?

- att jordgubbsarom är gjord på 41 kemikalier.

- att Sverige har 1 800 aromer, uppbyggda på 20 000 olika kemikalier.

- att Pågens kanelgifflar snarare är balsamerade än konserverade....han hade en påse som var från 2008 (två år och en månad). Han lovade äta upp dem när han fyllde 70, om elva år.

- att av olika ersättningsmedel för socker i light-produkter E955, Sukralos, är farligast.

- att Aspartam E951 bildar formaldehyd, leder till överaktivitet och ökar risken för bröstcancer 8 ggr...

- att sojalecitin är något som ingen borde äta, att sojan är besprutad (ett område stort som Närke, som han tog som exempel, besprutas var tredje vecka) och dödar mest djur alla kategorier, varför veganer näppeligen borde äta t ex sojakorv och quorn (antingen sa han fel om detta eller också missminner jag mig, eftersom quorn inte innehåller soja, utan är en helt igenom industriprodukt som framställs av något som liknar svamp eller mögel).

- att proteinet i sojan extraheras via Hexan.

- att kinesisk mushrom soy är helt OK (gjord på svamp).

- att cellulosa torkar ut tarmen och kan leda till ulcuös colit.

- att Lätta innehåller palmolja, som odlas i Indonesien och hotar utrota orangutangerna samt att Lätta innhåller benzopyren.

- att solrosolja också innehåller benzopyren, men inte lika mycket.

- att enkelomättade fetter inte tål uppvärmning.

...och mycket, mycket mer!!!

Summa summarum, bör vi läsa på innehållsförteckningarna, ersätta olja med smör eller cocosfett vid upphettning, och undvika allt som inte är ekologiskt!

2 kommentarer:

Unknown sa...

några kommentarer i all hast

var säkert ett intressant föredrag

natriumglutamat (även kallat smakförstärkare och på bordet oftast Aromat) påverkar hjärnan
är förbjuden på vissa håll bla i Thailand

All energidryck kan inte jämföras med det som du skrivet - jag gissar att det handlar om dem som innehåller koffein och/eller efedrin

Alla E-ämnen är inte farliga, svårigheten är bara att urskilja vilka

Vissa sojafabrikat är inte sk äkta mushrom-soja -- men det kanske var det du menade

Är det sant att celllulosa torkar ut tarmen? Nu äter väl få cellulosa iofs, men ...?

Nästan alla lättmargariner innehåller palmolja, och ofta när det står veg olja i bakverk så är det palmolja. Sedan en tid så har en del producenter frångått palmolja pga internationell kritik om skövlingen av regnskog, för att satsa på annan veg.olja - ofta solros.

Härdade fetter, ofta margarin, innehåller benzen. Restprodukt vid framställningen.

Quorn är inte gjort på soja! Däremot sojabiffar och liknande görs av soja.
Quorn görs av ett (svamp)mycellium.

Håller med om summa summarum ;-)

Elisabeth sa...

Hej, Peter! Synd att din kommentar hann ligga i ett par veckor innan jag hittade den! Jag har hunnit ändra detta om quorn sedan jag gjorde ditt ursprungliga inlägg, som du kan se nu.

Intressant detta om att natriumglutamat är förbjudet på olika håll!

Vad gäller vilka E-ämnen som är farliga och inte, så gör Tommy Svensson en ruskigt bra genomgång i "Handbok för den Kräsne Konsumenten". Man får sig minst sagt en tankeställare och lär sig mycket på kuppen!

Den bästa olja vi kan använda är för övrigt rapsolja, har jag förstått.

Vad gäller sojan (flytande) så är Kinesisk mushrom soy gjord på soja, men andra säkert inte. Det gäller att läsa på innehållsförteckningarna (och för säkerhets skull ha ett förstoringsglas i fickan, om man nu inte skulle kunna läsa den ofta minimala storleken!)

Tack för synpunkterna!

Elisabeth

Om mig

Mitt foto
Kristinehamn, Värmlands län, Sweden
Boende i Värmlands Säby söder om Kristinehamn. Mamma, mormor, farmor och hönsmamma. Kontakt: elisabeth.holmstrand.gustafsson@gmail.com