Uppenbarligen har de här skojfriska gossarna, som enligt bildtexten i KPS-aren, nr 2 1948, som säger "Byggarna fältmäter - och visar vägen" KPS-elever som behagat vända på några av skyltarna..... (Foto: Privat, ev taget av Mats Holmstrand)

tisdag 17 november 2009

Inställt möte

Den här bilden har jag hämtat från Kristinehamns kommuns hemsida. Ser det inte idylliskt ut?!? Den här lummiga gågatan alldeles norr om Varnan, med butiker, träd och gågata. Tyvärr bedrar dock skenet.

I verkligheten ser området betydligt dystrare ut: Norr om Varnan mellan broarna finns det tyvärr ingen frekventerad gågata med lummiga träd, utan en död "husbarriär", bestående av en fasad med ingångar till HSB och några till tyvärr föga inspirerande kontor, om man inte är medlem i t ex HSB. Någon gågata är det inte heller, utan ett övergivet, trist torg, vilket till större delen består av parkeringsplatser. Gågatan, som man klistrat in, finns som bekant söderut från Södra Torget istället.

Jag är ledamot i något som heter Stadsmiljökommittén. Föregångaren tror jag hette Älv- och Broängskommittén, eller något liknande. I denna hade man idéer om att göra Norra torget till ett grönt stråk, som förband området bort mot Brogårdsskolan och området mot Broängsbadet. Vi hade det uppe i vårt parti och tyckte att det var ett bra förslag Lars Nilsson kommit med.

Vad blev det då av det hela? Jo, det blev parkeringsplatser. Grått och trist så det förslår - knappast ett "grönt gång- och cykelstråk". De trista fasaderna norr om torget gör sitt till för att förstärka tristessen.

Stadsmiljökommitténs möte inställt

Fick den 16 november ett mail från Lars Nilsson (tidigare kommunens planeringschef och numera sekreterare i Stadsmiljökommittén) om att kommitténs möte den 25 november är inställt. Han hänvisade till bifogade brev från kommitténs ordförande Roland Leben.

Roland Leben skriver bl a att "projektorganisationen har fått i uppdrag att redovisa förslag till funktioner och utformning av stråket mellan stadskärnan och de nya utvecklingsområdena", men att "Arbetsbelastningen för planeringsverksamheten har varit mycket ansträngd efter förra kommittésammanträdet."

Skälen anges dels vara att kommunchefen och miljö- och stadsbyggnadsförvaltningens chef slutat, dels att kommunledningen lagt högsta prioritet på utvecklingen av ett teknikcollege och ny camping vid Presterud. "Detta utöver löpande uppgifter som kontinuerligt måste lösas. "

Dock säger sig Roland Leben i brevet ha "full förståelse för att uppdraget inte har kunnat fullföljas under rådande omständigheter" och att han efter samråd med projektgruppen beslutat att ställa in mötet den 25 november.

Varför?? Roland Leben var en av de fyra som begärde kommunchefen Susanne Öströms avgång, trots att det i kommunstyrelsen finns ett personalutskott, där Roland Leben inte sitter, som först borde ha behandlat denna fråga.

Han skriver också att det är viktigt att det under KF finns ett partisammansatt organ "som fokuserar på kommunens utveckling ur ett visionärt och långsiktigt perspektiv." Han menar också att det är viktigare att förslagen är väl bearbetade och genomtänkta än att komma till snabba beslut.

Hm....vad är det han säger.....Viktigare att besluten är väl bearbetade och genomtänkta än att komma till snabba beslut...Var det inte så det just inte var när det gällde avpolletteringen av Susanne Öström?? De fyra, där Roland Leben ingick, tog ju beslutet att gå in och be henne gå innan KS vidtalats och innan samarbetspartnern SiV vidtalats!?!

Han menar också att det är värdefullt om det också kan komma idéer och uppslag från oss förtroendevalda i arbetet (underförstått inte bara från tjänstemännen?). Här uppstår ju dock ett frågetecken: Om inte tjänstemännen hunnit med, så finns det väl inte så stor risk för att de ska styra detta möte den 25:e? Med andra ord, borde det ha varit en gyllene chans för just oss förtroendevalda att komma med idéer och uppslag i arbetet....

Roland Leben avslutar brevet som följer:

"Vi kallar till ett nytt möte när det finns material att presentera"

Vilket material? Material från tjänstemännen eller från förtroendevalda? Och om det är det senare: Vilka förtroendevalda? De som sitter i kommittén eller några andra?

I fallet Susanne Öström var det ju två gruppledare och två kommunalråd som "beredde" frågan och inte personalutskottet. Ska det i denna fråga vara någon annan representation än ledamöterna i Stadsmiljökommittén som skall komma med förslagen? Och vilka sitter då i denna beredningsgrupp?

Eller syftar Roland Leben helt enkelt på partierna, som efter remissförfarande skall komma med förslag? Isåfall borde det ha varit enklare att skriva ut det i klartext!

Eller kan det vara så att Roland Leben, såsom förtroendevald, helt enkelt inte själv har hunnit med att förbereda några konkreta förslag och idéer p g a allt rabalder kring Susanne Öströms avgång?

Det är inte lätt att klura ut vad Roland Leben egentligen menar i sin skrivelse.....

3 kommentarer:

Eric sa...

Roland Leben verkar vara ett kapitel för sig om man ska tro på det som skrivs i NKP, ta bara försvårandet han gjorde av ombyggnad av provisoriumet Enserudsgatan/Västra Ringvägen som dessutom till slut blev ombyggd men inte i en bra variant.

Plus som allt, har kommunen fortfarande efter alla år anmält in sina nya kartor för den ombuggnaden av korsningen så GPS navigationssystem föreslår alltid att man kan åka rakt från Tallundsvägen till Enserudsgatan, det är bara att gå även på Hitta.se, Eniro.se eller Google Maps så ser man att kartorna inte är uppdaterade.

Karolina Hagegård sa...

Mitt emellan den trista parkeringen med husbarriären bakom sig, och den vackra Varnan, finns en liten grusväg som är synnerligen trevlig att gå längs. Det fick jag dock sluta med sen jag blev med barnvagn! Mitt i vägen finns nämligen tre trappsteg ner, och sen tre trappsteg upp, som effektivt förstör nöjet med en barnvagnspromenad.

Detsamma gäller förstås för rullstolar och cyklar...

Elisabeth Holmstrand Gustafsson sa...

Det låter inte bra - det får vi ta oss en titt på snarast!

Hälsningar Elisabeth

Om mig

Mitt foto
Kristinehamn, Värmlands län, Sweden
Boende i Värmlands Säby söder om Kristinehamn. Mamma, mormor, farmor och hönsmamma. Kontakt: elisabeth.holmstrand.gustafsson@gmail.com