Den här veckan har det hittills varit möten varje kväll. I måndags lyssnade jag på ett föredrag på biblioteket med Erik Bengtsson om the Amish People i USA; en folkgrupp jag har varit intresserad av ända sedan jag som tonåring läste om den i National Geographic; ett folk som lyckats bevara sin livsstil ända sedan de på 1730-talet kom från Tyskland till USA som religiösa flyktingar.
I tisdags var representanter för varje parti tillsammans med KS och Skolförvaltningen inbjudna till Nybble Bygdegård för att diskutera ett ev skolbygge i Nybble. God mat och kaffe serverades och det går inte att ta miste på att föräldrarna i Nybble och även i många fall i Bäckhammar vill ha en ny skola i Nybble, vilket även en enkät visade som föreningarna i Visnum, Visnums kil och Vike genomfört. Man presenterade även ett kostnadsförslag som tagits fram av (bl a?) föräldrar.
Landsortsbor måste dessutom givetvis få likvärdig utdelning för sina inbetalda skatter som tätortsbor: Redan nu kan man sägas på många sätt vara missgynnad. Jämför bara dike och vägren med trottoar. Vilket kostar mest att sköta?
I partiet måste vi givetvis diskutera detta skolförslag noggrant) och jämföra detta med bl a Bäckhammarsförslaget), liksom i ekonomiutskottet (som har möte onsdagen den 15 oktober), så att vi i partiet kan komma fram till en ståndpunkt.
Hur som helst kommer det att bli intressant att diskutera vilka långsiktiga vinster som skulle kunna bli resultatet av en ny, energisnål skola i Nybble: Att bygga om Bäckhammars och Kärrs skolor kostar ju också pengar, liksom alla resor för skjuts av barn både i bil och buss (skolan skulle omfatta F - 7 samt fritids) hit och dit.
Att läget är bra, borde det inte råda något större tvivel om och tomten ligger där liksom bara och väntar, sedan den gamla skolan i Nybble, då Sveriges äldsta skola i bruk, lades ned.
--------------
Igår var det så dags för möte på Uroxen med en stadsutvecklare från Jönköping - har glömt hans förnamn, men efternamnet var Kruth. Både representanter från näringslivet och politiken var representerade. Mötet handlade om utveckling av Kristinehamns stadskärna. Dock fanns det ingen representation från Kristinehamns ungdomsforum med, så jag hoppas att en eller flera sådana kommer med i diskussionerna så snart som möjligt!
Diskussionerna rörde sig bl a om hur ett centrum bör utformas för att bli attraktivt och hur man skall få bort "barriärer" med långa, tomma, intetsägande väggar. En sådan vägg har vi ju faktiskt norr om Norra torget, vilket säkerligen bidrar till den ödsliga och tråkiga stämningen där.
Det betonggrå på andra sidan gör ju inte heller mycket till för att lätta upp atmosfären runt torgen. Något måste således hittas på för att dessa torg skall förmedla och ge en känsla av att vara stadens vardagsrum. Fast detta fanns det ingen betoning på alls under mötet, förutom att vi vill se torghandel där och möjligen lekplats.
Istället fanns det meningar om hur man skall ta bort delar av gågatan på Kungsgatan och göra parkeringsplatser mitt på torgen (båda).....Ja, ja, fortsättning lär följa och förhoppningsvis tar Tommy Gustavsson åt sig av alla åsikter som gavs!!
Jag menade att vi har tillräckligt med parkeringsplatser i parkeringshusen och nära centrum. Konceptet med att få tillbaka femman för parkering i Vintergatans parkering om man handlade för minst 100 kr på Hemköp i Vintergatan, tycker jag för övrigt var bra!! Få som är bilburna handlar för mindre än 100 kronor! - Varför inte sprida detta koncept till parkeringen bredvid gamla Domushuset?
Tar man bussen eller parkerar cykeln i ett cykelställ, kan man få ännu bättre förmåner: Bussbiljetten (som är lite dyrare) får man likaledes tillbaka om man handlar för 100 kr och när du ställer cykeln i ett cykelställ med särskilt lås, som du betalar 5 eller 10 kr för, kommer det när du låser ut en liten biljett som du kan handla för. Detta sa jag dock inte.
Däremot sa jag att åker man t ex till IKEA, får man även där gå en bra bit från parkeringen. Att många barnfamiljer ändå åker dit, är kanske bl a för att det finns ett bollhav och en barnparkering, där barnen tycker om att vara? Skulle något sådant satsas på i anslutning till centrum, skulle kanske barnfamiljer välja att gå dit och göra många av sina inköp. I synnerhet om de har möjlighet att lämna in barnen någon timme!
Varför inte anordna en bra barnparkering (bekostad av näringslivet och kommunen gemensamt) i det gamla badhuset, som för övrigt skulle passa alldeles utmärkt som ett kombinerat allaktivitets- och kulturhus?
Jag betonade också detta hus utmärkta läge: Nära centrum, nära gästhamnen, nära stationen, nära större vägar. Det syns och det är lätt att hitta dit. Parkeringsplatser finns redan, liksom en busshållplats i närheten (skulle kunna finnas ännu närmre!)..........Hoppas kulturhusutredningen kommer till samma slutsats! Enligt stadsutvecklaren har man för övrigt dåliga erfarenheter bl a från att lägga ett konserthus 5 km (tror jag det var) utanför en stadskärna.
Dock hoppas jag att Broängsbadet isåfall på något sätt smyckas ut. Varför inte så som Göran Östman föreslagit (se fotomontaget i vänsterspalten här bredvid)? Eller på ett liknande eller annat lika bra sätt? För särskilt roligt ser det ju inte ut idag!
Detta område måste också förbindas med t ex kvarteret Vågen eller åtminstone andra sidan Varnan. Jag nämnde att jag härom morgonen tog en promenad från Värmlandsbil vid Skaraborgsvägen till Bele. Jag sökte mig mot Lötälven och gick en uppklippt väg utmed denna och fortsatte sedan genom villakvarteren.
Jag hade gärna gått över Varnan från detta håll, men eftersom detta endast är möjligt via Presterudsvägen, tvingades jag ut på och över denna (övergångsställen saknades) för att komma vidare. Bilstråket, således. Ett naturligt gångstråk fattas.
Många tycker om att gå! Tänk även på detta och att skapa lummiga gång- och cykelstråk som förbinder stadsdelarna med varandra. Att enkelt kunna ta sig söderifrån till och från Carl Nessjars fantastiska vattenskulptur och Ölme diversehandel är väl inte helt fel??!
Det är inte bara frågan om att snabbast möjligt med bil förflytta sig från COOP till systemet vid Lyran. Detta framförde jag också igår!
Den här bloggen startade jag när jag representerade Miljöpartiet i kommunfullmäktige. Jag är dock inte längre medlem i partiet, så adressen till trots, har den inte längre något med Miljöpartiet de Gröna att göra utan är en blogg som handlar om Kristinehamn, helt enkelt!
Uppenbarligen har de här skojfriska gossarna, som enligt bildtexten i KPS-aren, nr 2 1948, som säger "Byggarna fältmäter - och visar vägen" KPS-elever som behagat vända på några av skyltarna..... (Foto: Privat, ev taget av Mats Holmstrand)
torsdag 9 oktober 2008
Möten, möten, möten
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Om mig
- Elisabeth Holmstrand Gustafsson
- Kristinehamn, Värmlands län, Sweden
- Boende i Värmlands Säby söder om Kristinehamn. Mamma, mormor, farmor och hönsmamma. Kontakt: elisabeth.holmstrand.gustafsson@gmail.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar