Här kommer så äntligen en rapport från kommunfullmäktiges rundresa i kommunen den 29 august - dvs snart en månad sedan.....
Det var med blandade känslor jag följde med, eftersom jag tycker att återigen en resa gick helt i näringslivets tecken. Näringsliv i all ära, men vi kommunpolitiker har ju först och främst den offentliga sektorn på vårt bord, så varför inte ett besök på ett dagis, ålderdomshem, hos en SFI-klass eller grundskola? Denna resa väntar jag ännu på.
En reflektion jag gjorde denna dag var att politiker tycks älska innerummet, white-boarden och teoretiska föreläsningar istället för praktik och utevistelse. Åtminstone var det så andra halvan av dagen.
Dynawind
Nå, vi avreste från Folkets Hus entré kl 8.30 för vidare färd mot Gustavsvik, där vi först besökte Morphic Dynawind och deras tillverkning av vindkraftverk. Jo, det var intressant och ett argument mot vindkraft kan i och med detta besök avfärdas, nämligen att man skall tvinga folk att klättra upp i de höga tornen vid varje reparation: Dynawinds vindkraftverk är försedda med hiss!
Dock blev jag lite besviken när vår ciceron, försäljningschef Leif Johnsson, förklarade att vindkraftverken transporterades med långtradare. Varför inte med tåg? De tyngsta verken som transporteras på väg väger 150 ton. Plåten till kraftverken fraktas dock med tåg, utom sista milen till fabriken.
Efteråt kollade jag upp lite fakta om historiken bakom Dynawinds kraftverk: Redan 1982 sattes ett 80 m högt betongtorn på 2 MW upp av KMW på Näsudden, sv Gotland. Detta byggdes 1992 ut till 3 MW. Detta verk; en prototyp från KMW, togs ner i våras.
Man kan säga att vindkraftverken bygger på teknik som är gemensam med fartygspropellrar och vattenturbiner; en teknik som är KMW:s gamla signum. Att Dynawinds produktion ligger i Kristinehamn är sålunda ingen slump: Även försäljningschefen Leif Johnsson har ett förflutet inom KMW, som inköpschef (ingenjör med företagsekonomisk påbyggnad).
7 500 stora vindkraftverk behövs för att producera 30 TWh år 2030, vilket är produktionsmålet för vindkraft i Sverige (15 TWh år 2015). I Danmark är vindkraften största exportindustrin och sysselsätter 25 000 personer. I Tyskland sysselsätts 60 000 personer. Idag arbetar 35 på Dynawind i Kristinehamn (underleverantörer m fl borträknade).
Enligt Leif Johnsson skulle elen till Kristinehamn också kunna produceras i Kristinehamn.
Confibra och Rolls Royce
Efter Dynawind förflyttade vi oss en bit i byggnaden till Confibra, som gjuter föremål i plast, t ex handikappbadkar. Hela lokalen luktade starkt av styren, men man påstod att det låg under tillåtna gränsvärde, 25 mg/m2.
På Rolls Royce fick vi kaffe och bulle samt ta del av Rolls Royce's produktutbud och produktion, bl a båtar. Anteckningarna från denna föreläsning samt de efter lunch har dock hamnat någon annanstans och jag får komplettera med dessa, om jag hittar dem.
Vi fick också gå igenom de enorma hallarna, där man tillverkar båtpropellrar. Högeligen intressant var att få veta att varje fartygspropeller bär tillverkarens signum i utförande och estetik, så att man kan se på en propeller varifrån den kommer. Propellrarna slipas också för hand, så att de i Rolls Royce's fall får utseende av fiskfjäll!
På föredragningen ställde jag en fråga om Rolls Royce's miljöpolicy och fick ett svar, men ett som uppenbarligen inte gjorde ett enormt intryck, eftersom jag inte minns svaret...! Vad jag förstår är i varje fall inte Rolls Royce det företag som ligger mest i framkant när det gäller miljötänkande (?)
HK-Center och Left is Right
Lunchen åt vi på Gretas i HK-Center (f d Stensta Center). Jag kunde konstatera att ingen mat var anpassad till muslimer, trots att så många som läser SFI där är just muslimer; åtminstone ingen mat i lågprisklassen (en lunch kostade ca 65 kr, att jämföra med universitet, där den kostar 45 kr), såsom ett matigare smörgåsalternativ. Synd att de inte kan känna att det finns alternativ för dem!!
Under lunchen sken solen och jag hade en intensiv längtan efter att gå ut och sätta mig, men några påstod att vi skulle få en föredragning under lunchen, varför jag placerade mig inomhus. Dock kom ingen föredragning förrän efteråt och jag hann med en del av kaffet under ca 2 min på altanen. Ingen annan verkade dock ha solabstinens (det hade regnat en hel del ett längre tag), utom två manliga socialdemokrater.
Under resten av kaffet informerar så Tony Michelsen och Olle Öberg om Huvudkontoret AB och företaget Left is Right, varav det sista uteslutande anställer personer med diagnosen Aspergers Syndrom. Istället för att utveckla här vad han berättade (anteckningarna har jag som sagt någon annanstans, just nu), kan ni läsa vad jag skrivit om detta på min andra blogg: Left is Right
Hamnen
Efter HK-center, skulle vi äntligen få gå ut - trodde jag! Det visade sig dock att vi bara skulle komma att åka igenom hamnområdet med bussen. Tyvärr. Det hade varit trevligt att få någon lokal företrädare som berättade om hamnområdet - på plats. Den föredragning vi fick, fick vi dock på HK-center, och då i form av siffror och statistik på overheaden. Intressant nog, men vad stannar i minnet efter en sådan föredragning?
Ölme Diversehandel
Sista anhalten var Ölme Diversehandel. Den ligger fint invid Carl Nessjars vattenskulptur och Varnan, men dras med ett problem: Få hittar dit! När de följt skylten från COOP och kommer till badhuset, vänder de, eftersom de inte kan se någon fortsättning av vägen. Problem som skulle kunna undanröjas, tycker man...
Inte heller går det att ta sig dit från kvarteret Vågen och existerande förbindelse på andra sidan Varnan från Vågen sett, ter sig i hjärnan för lång för många. Om man nu inte vill ha en spång eller bro: Varför inte en liten färja, som man antingen kan veva fram eller elektriskt dra över Varnan i rep (som sitter förankrade en bit upp i luften, så att båtar kommer under) från Hovslagargatan?
Nu var jag verkligen solsugen (mer än kaffedito, eftersom vi knappt gjort något annat än ätit och druckit under dagen, kändes det som), så jag drog mig ifrån den mörka lokalen och ut på den soliga verandan. Det är fint där. Alldeles för fint för att människor inte skall hitta dit!
Den här bloggen startade jag när jag representerade Miljöpartiet i kommunfullmäktige. Jag är dock inte längre medlem i partiet, så adressen till trots, har den inte längre något med Miljöpartiet de Gröna att göra utan är en blogg som handlar om Kristinehamn, helt enkelt!
Uppenbarligen har de här skojfriska gossarna, som enligt bildtexten i KPS-aren, nr 2 1948, som säger "Byggarna fältmäter - och visar vägen" KPS-elever som behagat vända på några av skyltarna..... (Foto: Privat, ev taget av Mats Holmstrand)
fredag 26 september 2008
Kommunfullmäktiges bussresa
Etiketter:
Kvarteret Vågen,
Näringsliv,
Park och stadsnära natur,
Varnan
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Om mig
- Elisabeth Holmstrand Gustafsson
- Kristinehamn, Värmlands län, Sweden
- Boende i Värmlands Säby söder om Kristinehamn. Mamma, mormor, farmor och hönsmamma. Kontakt: elisabeth.holmstrand.gustafsson@gmail.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar